Waarom ik zoekterm zeg in plaats van zoekwoord

Waarom ik zoekterm zeg in plaats van zoekwoord

Binnen de wereld van SEO/zoekmachine-optimalisatie wordt veelvuldig gesproken over “zoekwoorden”. Wat mij betreft is dit een totaal verkeerde uitdrukking en zorgt het gebruik van “zoekwoord” te makkelijk voor misverstanden. Ik licht het uiteraard toe in dit artikel, maar eerst een kort uitleg waar “zoekwoord” vandaan komt.

Waar komt de uitdrukking ‘zoekwoord’ vandaan?

Binnen de wereld van zoekmachine-optimalisatie is er een aantal termen die regelmatig terug blijft komen. De meest voorkomende is wel ‘zoekwoord’ of ‘keyword’. De laatste is de oorspronkelijke Engelstalige term en letterlijk vertaald wordt dat ‘sleutelwoord’. In Nederland is dat uiteindelijk ‘zoekwoord’ geworden, omdat het met zoekopdrachten in de zoekmachines te maken heeft. Google heeft als tool bijvoorbeeld ook de ‘zoekwoordplanner’ beschikbaar.

 

Google's zoekwoordenplanner

 

Waarom dan ‘zoekterm’ in plaats van ‘zoekwoord’?

‘Zoekwoord’ wordt dus algemeen gebruikt. Waarom moet het wat mij betreft dan ‘zoekterm’ worden? Mijn antwoord is behoorlijk logisch als je erover nadenkt. Ga voor jezelf maar na welke associatie je hebt bij de uitdrukking ‘zoekwoord’: is dat enkelvoud of meervoud? Bij ‘zoekwoord’ denk je dus echt aan enkele woorden die je inzet voor je vindbaarheid. Is dat handig? Denk je dat je als autobedrijf dat Volkswagen Golfs verkoopt makkelijk hoog komt in Google met “Golf”? Geloof me, dat is een illusie.

2013-VW-Golf-Mk7-3

 

Van zoekwoord “Golf” naar zoekterm “Tweedehands Golf”

Dan heb je een autobedrijf en je wilt je Volkswagen Golfs verkopen. Ga je dan inzetten op “golf”? Ik raad het je af. En wel om drie redenen:

  1. “Golf” kan slaat ook op andere onderwerpen. Denk hierbij aan de sport golf en aan water. Maar ook frequenties hebben met golven te maken.
  2. De concurrentie op dit zoekwoord is enorm. Er zijn duizenden kapers op de kust, en dat heeft voor een deel te maken met punt 1.
  3. Het zoekwoord (ja, hier wel 😉 ) is niet erg koopgericht. Enkel het losse woord golf is zo algemeen dat het een informatieve zoekopdracht kan zijn. “Tweedehands Golf kopen” is veel concreter en dus interessanter!

Heeft het dus veel zin om hoog te komen met dat ene losse zoekwoord? Als autobedrijf zou ik onderzoeken hoe vaak er naar “tweedehands golf” gezocht wordt en daarna hoe de concurrentie daarop presteert. Voor zo’n auto spelen lokale zoekresultaten een minder grote rol, wie zo’n auto wil aanschaffen is vaak best bereid om daarvoor een stuk te rijden. Dus “tweedehands golf arnhem” voor het autobedrijf in Arnhem, zou ik pas onderzoeken wanneer  de concurrentie op “tweedehands golf” te sterk is. Ben je het met me eens dat ‘zoekwoord’ de verkeerde indruk wekt?

Duidelijkheid voor iedereen

Wanneer je ‘zoekterm’ gebruikt, is het voor vrijwel iedereen direct duidelijk dat het niet om een enkel woord gaat. Andersom wekt ‘zoekwoord’ de indruk dat het slechts om één woord gaat. En zo zou je de indruk kunnen wekken dat een enkel woord de focus zou moeten zijn. In punt 1 hierboven werd al aangetoond hoe een enkel woord meerdere betekenissen kan hebben en dus ook meerdere zoekintenties. Om over punt 2 -de concurrentie op dat ene zoekwoord- maar niet te spreken:

Zoekwoord vs zoekterm - Golf in Google

‘Zoekwoord’ leidt tot misverstanden

Wanneer ik aan de slag ga met het optimaliseren van een website, heb ik contact met de klant over de zoektermen. Zelfs met duidelijke uitleg naar de klant over het verschil tussen zoekterm en zoekwoord gaat het nog mis. Zo komt het in zeker 30% van de gevallen nog voor dat ik een lijst ontvang waarin voornamelijk losse woorden staan. Wanneer je dan met klanten praat over ‘zoekwoorden’ in plaats van ‘zoektermen’, durf ik je op een briefje te geven dat ze met een lange lijst met enkel losse woorden komen. Met het gebruik van ‘zoekwoord’ weet je dat vrijwel iedereen de associatie zal hebben met een enkel woord.

Van zoekwoord naar zoekterm

Het gebruik van deze termen is naar mijn mening van belang voor zowel de verwachtingen van de website-eigenaar als voor degene die met SEO aan de slag gaat. Daarnaast geldt dit ook voor SEA: Search Engine Advertising. Wanneer je adverteert op slechts een enkel woord, mik je op een heel groot publiek. Grote kans dat een substantieel deel van de zoekenden op dat ene woord niet geïnteresseerd zijn in jouw aanbod. Zet dus altijd in op zoektermen, dat is veel effectiever.

Zoekterm: zoveel duidelijker dan zoekwoord

Het moge duidelijk zijn waarom ik consequent ‘zoekterm’ gebruik in mijn communicatie. Gebruik jij de uitdrukking ‘zoekterm’ al? Of heb je een ander alternatief, waardoor er minder misverstanden kunnen ontstaan? Ik ben benieuwd, laat het hieronder weten!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.