Je website is GEEN online visitekaartje!

Waarom jouw website GEEN online visitekaartje is

Je hebt vast wel eens de uitdrukking “je website is je online visitekaartje” voorbij horen komen. Met deze uitdrukking ben ik het beslist niet eens. Ik vind het zelfs een belediging voor je website. Sterker nog, ik vind het een belediging voor iedereen die tijd, geld en moeite in jouw website heeft gestoken. Van jou zelf tot je websitebouwer, fotograaf en/of tekstschrijver. Eens of oneens? Lees zeker verder, ik zie jouw reactie graag tegemoet.

Wat is een visitekaartje?Voorkant van het visitekaartje van Letterzaken (2015)

Volgens mij hoeven we niet te discussiëren over wat een visitekaartje is. Een visitekaartje is een veelal netjes vormgegeven klein kaartje met daarop gegevens over jou en/of je bedrijf. Hierop staan over het algemeen de naam van het bedrijf, jouw naam, eventueel je functie en uiteraard de contactgegevens. In een enkel geval worden deze gegevens aangevuld met wat details over jouw werk of de producten/diensten van je bedrijf. Het geheel wordt netjes vormgegeven in de huisstijl van je bedrijf, en daar hoort uiteraard van het logo van je bedrijf bij. Veel meer dan dit is een visitekaartje niet.

Welk doel dient het visitekaartje?

Ook over het doel van het visitekaartje hoeven we volgens mij niet te discussiëren. Het visitekaartje dient als een snelle manier om jouw contactgegevens aan een ander te geven. Vormgeving in je huisstijl draagt je bij aan de herkenbaarheid. Wil je echt opvallen, zorg dan dat je visitekaartje afwijkt van de norm. Klinkt niet heel spannend, maar aan een visitekaartje dient wel zeker de nodige aandacht besteed te worden. De hiervoor genoemde herkenbaarheid en het eventueel opvallen van jouw visitekaartje zijn zaken die je niet moet onderschatten. Maar hoe zit het nu met visitekaartjes en websites? Er zijn namelijk wel overeenkomsten hoor. Laten we daar eerst naar kijken.

 

De overeenkomsten tussen visitekaartjes en websites

Natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen een visitekaartje en een website. Zo vind je op beide contactgegevens en beiden dienen aan te sluiten bij de huisstijl. Beide zijn bedoeld om klanten en prospects (potentiële klanten) op welke manier dan ook te interesseren voor je bedrijf en ze actie te laten ondernemen. Dit kan zowel contact opnemen zijn, als enkel informatie bij of over je inwinnen. Globaal gezien zijn dit de overeenkomsten en houdt het hierbij dus op. De website van je bedrijf is namelijk echt meer dan een online visitekaartje.

Wanneer je website enkel een online visitekaartje zou zijn, zou deze er zo uitzien:

De verschillen tussen visitekaartjes en websites

Het moge duidelijk zijn dat een website meer te bieden heeft dan een visitekaartje. Om maar een aantal belangrijke punten te noemen:

  • Een website is dynamisch en kan op ieder gewenst moment worden aangepast
  • Een website is ingericht om een (potentiële) klant verder te helpen
  • Een website draagt bij aan de vindbaarheid van je bedrijf
  • Een website biedt de mogelijkheid tot interactie
  • Uiteindelijk draagt een website bij aan de omzet van je bedrijf

Een website doet en is dus veel meer dan enkel een online visitekaartje. Een goed ingerichte website helpt jou en je bedrijf aan meer omzet. En dat kun je ook nog eens verbeteren door je website te optimaliseren. Is je dat met een visitekaartje wel eens gelukt?

 

Fungeert een website werkelijk alleen als visitekaartje?

 

De_website__uw_online_visitekaartje___Ikgastarten

Website als visitekaartje? Wat mij betreft juist niet meer van deze tijd!

 

Je website als online marketing- en verkoopmachine

Wanneer je je website als een online visitekaartje ziet, zal het ook precies dat effect hebben. Mensen nemen er notie van en daarna ben je ze veelal weer kwijt. Zet je website in als online marketing- en verkoopmachine. Doe je dat goed, dan gaat je website echt voor je werken.

Nu ben ik benieuwd: ben je het met me eens of heb ik je mening zojuist bijgesteld? Heb je misschien zelf een website die voor je werkt? Deel jouw mening of ervaring hieronder, ik wil ‘m graag weten!

 

Foto's MacBook Air: Markus Spiske / raumrot.com / CC-BY
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.