Google’s nieuwe update: Google Pigeon

Google Pigeon update: impact op lokale zoekresultaten

Zonder enige aankondiging was er ineens een nieuwe Google algoritme-update: Google Pigeon. En eigenlijk is Pigeon niet eens de officiële naam. Omdat er geen naam aan gegeven is, heeft Search Engine Land ‘m deze naam maar meegegeven. Barry Schwartz, verantwoordelijk voor de nieuwsgaring op Search Engine Land, bracht het nieuws op 25 juli 2014 als eerste naar buiten: Eerste melding Google Pigeon door Barry Schwartz

Wat is de Google Pigeon update?

Allereerst is het van belang wat de Pigeon update is. Google Pigeon is een grote update in de algoritmes van Google. Grote updates als deze hebben vaak een flinke impact op de zoekresultaten. Dit kan betekenen dat er flinke verschuivingen gaan plaatsvinden in de SERPs (Search Engine Results Pages; de zoekresultaten die jij voorgeschoteld krijgt). De kaarten worden in dit soort situaties flink opnieuw geschud. De eerste resultaten uit de Verenigde Staten worden verderop behandeld. Eerst kijken we naar de reden van deze update.

Waarom deze update?

We weten uiteraard niet exact waarom deze aanpassing in het algoritme wordt toegepast. In algemene zin kun je zeggen dat Google altijd de meest relevante zoekresultaten wil geven aan zijn gebruikers. Om die reden worden de algoritmes regelmatig aangevuld of aangepast. 10 jaar geleden verwachtte je heel andere zoekresultaten wanneer je zocht op “rijschool” dan nu. En 10 jaar geleden was daarbij de andere website van een andere rijschool relevanter dan nu. Daar zijn diverse redenen voor, waar je er zelf al een flink aantal van kunt bedenken. Een heel belangrijke is daarbij wat mij betreft de gebruikerservaring van de website. Is het een website die snel laadt? Voldoet de website aan de standaarden van deze tijd? Ofwel: geen gebruik van Flash (speelt niet af op de meeste mobiele apparaten) en ook op mobiel goed leesbaar? Google Pigeon

Welke impact heeft Google Pigeon op de zoekresultaten?

Wat Google Pigeon exact voor effect zal hebben op de diverse zoekresultaten is niet met zekerheid te zeggen. Allereerst is de update net bekendgemaakt en als eerste in de Verenigde Staten uitgerold. De eerste effecten die daar gemeten zijn, zijn als volgt:

 1. De directory-sites (Yelp wordt als meest prominente voorbeeld genoemd) scoren beter in lokale zoekresultaten.
 2. Minder weergaven van de Local Packs (uitleg Local Pack in begrippenlijst) in de zoekresultaten.
 3. Een lichte stijging van de weergave van One Box (een enkele lokale vermelding aan de rechterkant)

Verder is er een afname van het aantal vermeldingen met meerdere locaties in de carousel gedaald. De carousel weergaven in de zoekresultaten zijn op het moment van schrijven alleen in de VS uitgerold. Hierbij wordt bovenin een virtuele carrousel van bedrijven weergegeven, waar je doorheen kunt bladeren: Google Carousel in zoekresultaten

Relevante vraag: Wat moet ik nu doen?

Natuurlijk wil je weten wat je nu moet doen. Je wilt per slot van rekening niet lager in de zoekresultaten komen. Maar heel eerlijk: op dit moment kun je alleen maar afwachten tot Google Pigeon is uitgerold in Nederland. En wel hierom:

 • De genoemde effecten zijn nog maar de eerste wijzigingen in de zoekresultaten. Vaak zullen er nog wat -vooral kleine- verschuivingen plaatsvinden.
 • De effecten kunnen in Nederland totaal anders uitpakken dan in de VS. Al is het maar omdat de carousel hier nog niet is uitgerold en wij andere directory-sites hebben in Nederland.
 • Het is op voorhand niet te zeggen wat je zou moeten aanpassen, omdat het niet duidelijk is welke factoren invloed hebben op de wijzigingen door de Google Pigeon update.

Wanneer jouw website gewoon dik in orde is, gemaakt is om kwalitatief goed te zijn, is er mijns inziens weinig om voor te vrezen. Gebruik je echter diverse technieken waarvan je je kunt afvragen of die wel helemaal in lijn zijn met de Google richtlijnen voor webmasters, dan zijn je rankings bij iedere update (zowel klein als groot) in gevaar.   Wat denk jij, zal Google Pigeon grote impact hebben op de zoekresultaten in Nederland? Laat het hieronder weten!

9 antwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dank voor je reactie Richard. De carrousel is in Nederland nog niet uitgerold en is geen onderdeel van de Pigeon update. Of en wanneer dit elders uitgerold wordt is dus nog afwachten. Ze zijn overigens ook aan het experimenteren met een chronologische tijdlijn bij bepaalde (historisch gerelateerde) zoekopdrachten. Dit begint wel steeds meer te lijken op wat Erik Hermeler in een eerder blog voorspelde.

   Reply
 1. Rob Groth
  Rob Groth zegt:

  Misschien leuk om te weten. Ik heb enkele regionale – landelijke websites en maandag 25 aug is google bij mij op bezoek geweest. Een enorme boost gehad van bijna al mijn keywords in de zoekresultaten. van soms wel 80 plaatsen omhoog. Organische bezoekers gierden omhoog. Heb ik dit te danken aan de Pigeon Update geen idee, wie zal het zeggen dat weten we pas als er meerdere mensen dit soort ervaringen hebben. Ga nu beginnen met analyseren, wat me wel al opviel is dat voor het eerst mijn subdomeinen volledig meedoen.

  Reply
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dank voor je reactie Rob, heel interessant! Hoe kom jij tot de conclusie dat Google op maandag 25 augustus is langs geweest? Zie je precies daar de bezoeken toenemen? Meet je zelf je posities?
   Je hebt gelijk met zeggen dat het pas duidelijk wordt wanneer er meer mensen met dit soort ervaringen zijn, zowel positief als negatief, want als er websites op vooruit gaan, gaan er ook websites op achteruit. Mocht je nog interessante details uit de analyses terug krijgen, laat het gerust weten :-)

   Reply
   • Rob Groth
    Rob Groth zegt:

    Hi Nathan, Mijn observatie dat Google is langsgeweest is op twee dingen gebaseerd:
    1. Enorme wijziging in de ranking van mijn keywords in de loop van maandag
    2. Ben een Nederlandse website vlak voor de maandag had ik een veel meer als normaal bezoek vanuit Ashburn, VA USA een van de locaties waar Google een heel groot data centre heeft. Had eigenlijk de datacenters in Groningen of Eemshaven verwacht maar waarschijnlijk doen ze bepaalde checks en updates vanuit Ashburn.

    Maar eerlijk gezegd is 1. voor mij al voldoende bewijs dat er goed naar mijn websites is gekeken en de nodige acties zijn genomen.

    Reply
    • Nathan Veenstra
     Nathan Veenstra zegt:

     Duidelijk verhaal Rob. Je houdt je data goed bij zie ik. Ik zeg: goed bezig! :-)

     Reply
     • Rob Groth
      Rob Groth zegt:

      Hi Nathan. Bedankt voor de complimenten. Als ik je kon betalen zou ik je zo inhuren als tekstschrijver. Heb nog honderden teksten te schrijven voor mijn website. Hell of a job en het is niet echt mijn hobby . LOL.. Naast SEO, social media, bouwen, verbouwen,onderhouden en al het andere dat komt kijken bij een website houd het me zeker van de straat. :). Ook jij succes met je werk.

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dank voor je reactie Eduard. Ik zag je tweets al voorbijkomen en heb je artikel gelezen en video bekeken. Ga er direct een artikel aan wijden, met de daarbij behorende credits natuurlijk :-)

   Reply

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Leave a Reply

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.