Zoekterm

Een zoekterm is een enkel woord (zoekwoord), woordencombinatie of zin die wordt ingevoerd in de zoekbalk van een zoekmachine. Vaak gaat het om meerdere woorden, waaruit al een bepaalde intentie kan worden opgemaakt.

In de zoektermen onderscheiden we shorttail en longtail zoektermen. Bij shorttail gaat het om één of enkele woorden, bij longtail gaat het vaak om een volledige zin, of anderszins uitgebreide zoekwoordcombinatie. “Webteksten” is overduidelijk een longtail zoekterm, terwijl “waar vind ik de dichtstbijzijnde Albert Heijn” een longtail zoekterm is.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat shorttail zoektermen weinig concreet en koop- of actiegericht zijn, terwijl longtail zoektermen een duidelijkere intentie hebben. Shorttail zoektermen kunnen zowel informatief als koop- of actiegericht zijn. Bij de meeste longtail zoektermen valt de intentie juist heel goed op te maken uit de woorden.

Het is belangrijk om te weten hoe vaak er op een zoekterm gezocht wordt. Het zogenaamde zoekvolume geeft een beeld van hoe zinvol het is om op een bepaalde zoekterm gevonden te worden.

Begrippenlijst