Cloaking

Cloaking is een techniek waarbij tekst onzichtbaar wordt weergegeven op een webpagina. De tekst wordt vaak gevuld met zoektermen waar veel op gezocht wordt, zodat de webpagina op vele zoektermen gevonden wordt. In de meeste gevallen zijn er in de onzichtbare tekst woorden te vinden die niets te maken hebben met het onderwerp van de pagina zelf.

Verboden techniek

Cloaking is een techniek die hardnekkig in het geheugen gegrift zit bij veel mensen. Mij wordt nog regelmatig gevraagd naar deze techniek. Omdat cloaking de bezoeker niet helpt, is het al vele jaren een techniek die verboden is en ook hard afgestraft wordt. Hiermee valt cloaking dus onder black hat SEO en levert het eerder problemen dan voordelen op.

Bekijk de video van Google’s Matt Cutts over cloaking:

“Onzichtbare tekst”

Bij cloaking is de tekst die de zoekmachines te zien krijgen dus niet zichtbaar voor de bezoeker van de website. Dit wordt gerealiseerd door tekst in dezelfde kleur op te maken als de achtergrond van de webpagina. Deze tekst kan Googlebot wel “zien”, maar de bezoeker dus niet.

Misleiding van zoekmachines – maar ook bezoeker

Met cloaking wordt de zoekmachine dus iets anders verteld dan de bezoeker werkelijk te zien krijgt. Hiermee wordt de zoekmachine misleid door de verkeerde informatie. Maar ook de bezoeker wordt misleid, omdat deze op de webpagina niet vindt waar deze werkelijk naar zocht. Reden genoeg om deze techniek niet toe te passen. Uiteindelijk is niemand erbij gebaat.

Begrippenlijst