Wat is de alt-tekst (of eigenlijk alt-attribuut)?

Een alt-tekst is de omschrijving van een afbeelding op je website. De alt-tekst attribuut omschrijft wat er precies op de afbeelding staat. Hiermee help je de bezoeker met een visuele beperking, die een hulpmiddel gebruikt om voor te lezen wat er op een website staat. Dit hulpmiddel leest namelijk ook de alt-tekst. Maar ook de zoekmachines hebben baat bij dit stukje tekst.

Waarom ‘alt-tag’ onjuist is

De alt-tekst wordt ook weleens foutief de alt-tag genoemd. Dit is feitelijk onjuist, omdat het technisch gezien geen tag is. Het gaat om een extra stukje tekst, terwijl een tag stukje code op een website of webpagina is. Daar is in dit geval dus geen sprake van. De beste benaming is eigenlijk alt-attribuut.

Alt-attribuut voor de zoekmachines

Door het juiste alt-attribuut toe te voegen aan de afbeelding, snappen de zoekmachines wat er op de afbeelding staat. Het is daarom van belang om in het alt-attribuut precies te omschrijven wat er op de afbeelding staat. Wanneer er een verliefd stelletje op een strand op staat, wordt het alt-attribuut dus ook “verliefd stelletje op strand”. Nog beter zou zijn “verliefd stelletje bij de ondergaande zon op het strand van Rio de Janeiro”. Je hebt nu vast een beeld voor je en dat is precies de bedoeling ;-)

Alt-attribuut versus title-tag

Naast de exacte omschrijving van de afbeelding kun je ook een titel meegeven aan de afbeelding. In het geval van het verliefde stelletje op het strand kan dat bijvoorbeeld zijn “Love is in the air”, omdat je artikel ook zo heet. Deze titel geef je mee in de title-tag.

Alt-attribuut als alternatief voor afbeelding zelf

In de tijd dat internet nog niet zo snel was, schakelden mensen de weergave van afbeeldingen op een website nog wel eens uit. Het kostte enorm veel tijd om de afbeeldingen te laden en er werd zelfs betaald voor iedere MB die er gedownload moest worden. Om toch te kunnen zien wat er op de afbeelding stond, was de alt-attribuut weer handig. Stond er dan bijvoorbeeld een afbeelding van de auteur, dan kon die naam in het alt-attribuut staan en “zag” de websitebezoeker toch wat er op de afbeelding stond.

Tegenwoordig willen we juist afbeeldingen zien, is het internet zelfs op mobiel al sneller dan met de inbelverbindingen in de eerste jaren van het internet, en betalen we niet meer voor de gedownloade MB’s. Dus is het maar weinig gebruikelijk om de weergave van afbeeldingen uit te schakelen.

Begrippenlijst